lördag 21 juni 2014

Midsommardagen

Efter en något kall och regnig midsommar med en massa god mat är det inte många knop på Bankgatan idag. Barnen åkte till varsin kompis för ett par timmars lekande och cyklade i det numera väldigt ihållande regnet och själv gör jag sådana saker man gör när man inte kan vara ute.. Viker tvätt, städar lådorna i köket, dricker te och bloggar lite.
Jag hoppas på att solen ska titta fram i morgon så det blir en loppisrunda på förmiddagen och att resten av söndagen kan spenderas utomhus, oavsett aktiviteter!


Mitt bidrag till middagen igår var som sagt efterrätten men även två olika sorters potatissallad och en korg med bröd följde med och jag måste säga att båda skålarna fick godkänt med mycket beröm.
Den övre skulle jag väl säga passar bättre till kött och den undre till kyckling och fisk men allt är en smaksak.


Potatissallad med bacon, fetaost och päron.

Till 4p

ca 600g fina små färskpotatisar eller delikatesspotatis av den mindre sorten
1 paket bacon
1 röd lök
0.5-1 paket fetaost
1 päron

Dressing

1 dl olivolja
0.5 citron - saften
1 tsk sambal oelek
1 liten vitlöksklyfta
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Skölj och borsta potatisen, koka sedan.
Hacka baconet och stek i en stekpanna.
Skaka ihop alla ingredienser till dressing i en shaker eller vispa ordentligt med en vanlig visp.
Skiva löken mycket tunt, gärna med en mandolin och päronet likaså
Dela potatisen i halvor, ev i fyra delar om den är lite större.
Lägg baconet, löken och päronet i en skål. Bryt över fetaosten och vänd om alltihopa, lägg i potatisen och häll över dressingen medan potatisen är varm. Det är viktigt att den är varm för att kunna ta åt sig av alla smaker.
Låt den stå i rumstemperatur en stund och smaka sedan av ifall det behövs mera salt.
Ifall du gör den dagen innan den ska avnjutas eller ett par timmar före låt den gärna vara rumsvarm när den ska ätas, smakerna framträder mycket bättre då.





Mandelpotatissallad med citrondressing 

Till 4 p

1 kg mandelpotatis
250 g sojabönor (edamame)
2 gröna fasta och syrliga äpplen
6 st stora rädisor
1 nave färsk basilika

Citrondressing

Skal från 1 citron
Saft från 0.5 citron
0.5 dl olivolja
0.5 dl majonäs
salt och nymalen svartpeppar

Skrubba och skölj potatisens koka den sedan mjuk med skalet på i lättsaltat vatten.
Koka upp en annan panna med vatten och lägg i bönorna i 2 min.
Häll av vattnet från båda pannorna och låt ånga av och svalna i rumstemperatur.
Mixa ihop dressingen med mixerstav eller liknande.
Skär äpplena i tunna stavar och hacka basilikan lite grovt, skiva även rädisorna, gärna på mandolin. Blanda potatisen med basilikan och grönsakerna i en skål, vänd ner dressingen och smaka av.



Brödet är min gamla hederliga trotjänare som fått stå till tjänst vid otaliga middagsbjudningar, frukostsessioner och vanligt hederligt eftermiddagsfika.
Receptet finns här och förtjänar att lyftas fram i ljuset igen.


På tal om ljus så lyser helt plötsligt solen lite
lagom bakom molntäcket och det skulle i praktiken kunna innebära en promenad, ack så bra för både kropp och själ!





2 kommentarer: